TR EN AR FA
 
İnternet sitemizde yer alan yayınlar, düşünce yazıları niteliğinde olup yazarların ele aldıkları konu hakkındaki bireysel görüşlerini yansıtmaktadır; düşünce ve ifade özgürlüğüne inanan bir Büro olarak her türlü fikre saygı ve dile getirilmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Sitemizdeki yazı ve makalelerde yer alan bilgileri spesifik bir hukuki uyuşmazlığa uygulamadan önce mutlaka bir Avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

SİGORTA TAHKİMİ HAKKINDA YARGITAY İÇTİHADI BİRLEŞTİRME KARARI

İşbu bilgilendirme notunda, 11.11.2020 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan 2019/4 E. 2020/1 K. Numaralı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulu Kararı hakkında ile bilgilendirmeler ve hukuki değerlendirmelerimiz paylaşılacaktır.

  1. KARAR ÖZETİ

Söz konusu Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararında Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ile 17. Hukuk Dairesi arasındaki görüş aykırılığı giderilmiş;5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30. Maddesi ile kurulan sigorta tahkim komisyonu itiraz hakem heyetinin bölge adliye mahkemelerinin faaliyete başladığı 20.07.2016 tarihinden sonra itiraz üzerine verilen kararlarının temyiz kanun yoluna tabi olacağına dair karar verilmiştir. İlgili karara ilişkin Yargıtay Hukuk Dairelerinin görüşleri aşağıdaki gibi olmuştur;

11. Hukuk Dairesinin görüşü; 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30/12 maddesi uyarınca İtiraz Hakem Heyeti kararlarına karşı temyiz yoluna gidilebileceğinin yer alması ve HMK 430. Maddesinde de hakem kararlarının iptali davasında verilen kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabileceğinin düzenlenmesi ve HMK’nın 341. Maddesinde istinafa başvurulabilecek kararlar arasında hakem kararı veya itiraz hakem heyeti kararlarına yer verilmemesi nedeniyle itiraz hakem heyeti kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulacağının kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

17. Hukuk Dairesinin görüşü; 6100 sayılı HMK’nın341/5 maddesinde diğer kanunlarda temyiz edilebileceği veya haklarında Yargıtay’a başvurulacağı belirtilmiş olup da bölge adliye mahkemelerinin görev alanına giren dava ve işlere ilişkin nihai kararlara karşı bölge adliye mahkemelerine başvurulabileceği kuralına yer verildiği, sigorta hakem heyeti kararının temyiz edilmesi ile Yargıtay’da inceleme yapılması halinde maddi-hukuki denetim yapılmak suretiyle bölge adliye mahkemelerinin görevinin Yargıtay’a yaptırılmış olacağı bu nedenlerle itiraz hakem heyeti kararına karşı bölge adliye mahkemeleri tarafından inceleme yapılması ve ancak bu karara karşı başvurulması halinde temyiz incelemesi yapılması gerektiğiyönünde görüşlerini belirtmişlerdir.

2. DEĞERLENDİRME

Yargıtay Hukuk Daireleri arasındaki görüş ayrılığı, Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti’nin 40.000,00 Türk Lirasının üzerindeki kararlarına ilişkin olarak başvurulacak olan kanun yolunun istinaf mı yoksa temyiz mi olması gerektiği noktasındadır. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulu’nun 19/06/2020 tarihli kararı ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun genel kanun, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun ise özel kanun niteliğinde olduğunun açık olduğunu ve dolayısıyla Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti kararlarına karşı başvurulması gereken kanun yoluna ilişkin özel kanun niteliğinde olan 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun esas alınması gerektiğine yönelik vurgu yapılmıştır.

Bu itibarla; Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı ile Yargıtay Hukuk Daireleri arasındaki görüş ayrılığı giderilerek, temyiz kanun yoluna başvurma imkanın var olması itibariyle de hak arama özgürlüğünün sekteye uğramayacağı da açıkça belirtilerek, 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30. Maddesi uyarınca 40.000,00 TL üzerindeki uyuşmazlıklardasigorta tahkim komisyonu itiraz hakem heyetinin itiraz üzerine verilen kararlarının doğrudan temyiz kanun yoluna tabi olacağına karar verilmiştir.

***

İşbu değerlendirme konusu karar veya Sigorta Hukukuna ilişkin herhangi bir sorunuz olması hakkında Esis Hukuk Bürosu ile iletişime geçmekten çekinmeyiniz. 11/11/2020

Saygılarımızla,

ESİS HUKUK BÜROSU

Yol Tarifi