TR EN AR FA
 
İnternet sitemizde yer alan yayınlar, düşünce yazıları niteliğinde olup yazarların ele aldıkları konu hakkındaki bireysel görüşlerini yansıtmaktadır; düşünce ve ifade özgürlüğüne inanan bir Büro olarak her türlü fikre saygı ve dile getirilmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Sitemizdeki yazı ve makalelerde yer alan bilgileri spesifik bir hukuki uyuşmazlığa uygulamadan önce mutlaka bir Avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

MARKA TESCİLİNDE TEKLİK İLKESİ VE MUVAFAKAT BELGESİNİN ÖNEMİ

*Stj. Av. Ali Aslan

A)Genel İtibariyle Marka ve Marka Koruması

Bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her türlü işarete 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu uyarınca marka denir.

Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte; tescil, marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır. Tescilli marka, sahibine daha geniş bir koruma sağladığından, marka sahibinin yalnızca orijin ülkede değil faaliyette bulunduğu bütün ülkelerde markasının tescilini sağlaması oldukça önemlidir.

Bir markanın tescil ettirilmesi, özellikle aynı ya da karıştırılabilecek derecede benzer bir marka veya marka başvurusu ile ihtilaf oluşması halinde marka sahibine önemli bir ispat kolaylığı ve koruyuculuk sağlayabilmektedir. Zira Türk Marka Hukuku’na hâkim olan ilkelerden biri olan Marka Tescilinde Teklik İlkesine göre, tescilli bir markanın aynısının ya da iltibas derecesinde yakınlık gösteren bir işaretin aynı ya da aynı türdeki mal ve hizmetlerle ilgili olarak birden fazla kişi adına tescil edilemez.Doktrinde aynı markanın birden fazla kişi tarafından farklı tescillerle kullanılması halkı yanıltabileceği için marka tescilinde teklik ilkesinin kamu düzeninin bir gereği olduğu söylenmektedir.

B)Marka Tescilinde Teklik İlkesi İstisnası: Muvafakat Belgesi

Marka tescilinde teklik ilkesinin kanunlarımızdaki en somut yansıması Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 5. maddesinin 1. fıkrasının ç bendinde görülmektedir. Bu hükme göre: “Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler” mutlak ret nedenlerinden sayılmıştır.

Tarafların kendi iradeleriyle bir markanın ortak kullanılmak istenmesi durumunda bu ilkenin istenmeyen sonuçlara yol açmasının önüne geçilmesi için bu ilkeye kanunlarımızda bazı istisnalar getirilmiştir. Bu istisnalardan belki de en önemlisi yapılan marka başvurusuna önceki marka sahibinin açıkça muvafakat etmesidir.

Tarafların aynı marka ile piyasada birlikte var olmak istemesi durumunda bu iradelerinin Marka Tescilinde Teklik ilkesi nedeniyle engellenmesinin önüne geçilebilmesi adına Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 5. maddesinin 3. fıkrasında öngörülen “Bir marka başvurusu, önceki marka sahibinin başvurunun tesciline açıkça muvafakat ettiğini gösteren noter onaylı belgenin Kuruma sunulması hâlinde birinci fıkranın (ç) bendine göre reddedilemez. Muvafakatnameye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” hükmü getirilmiştir.

Yukarıdaki açıklamalardan anlaşıldığı üzere; muvafakatname istisnası sonucunda, normal şartlarda tescile engel olan bir husus aşılmış olacak ve bir markanın başka bir markayla aynılığı söz konusu olsa bile, muvafakat belgesinin sunulması durumunda işbu markanın Türk Patent nezdinde tescili gerçekleşebilecektir.

C)Uygulamada Muvafakat Belgeleri

Muvafakat belgeleri, Türk Patent’in resmi internet sitesinde yayınlan Muvafakat Talep Formu kullanılarak hazırlanmalıdır. Muvafakat Talep Formu “Tek Sahipli” ve “Çift Sahipli” olarak iki farklı şekilde yayımlanmıştır. Muvafakat veren ve muvafakat verilen başvuru sahibinin tek kişi olması halinde “Tek Sahipli”, taraflardan birinin birden fazla kişi olması halinde “Çok Sahipli” formun kullanılması gerekmektedir.

Muvafakat belgesi, başvuru ile birlikte veya karara itiraz halinde itiraz hakkında karar verilene kadar Türk Patent’e sunulabilmektedir. Her marka başvurusu için ayrı bir muvafakat belgesi sunulması zorunludur. Muvafakat kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Muvafakat belgesi Türk Patent’e sunulduktan sonra geri alınamaz.

Muvafakat belgesinin, Türk Patent tarafından geçerli kabul edilen imzalı form şeklinde düzenlenmesi, noter tarafından onaylanması ve aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

• Muvafakat verilen başvuru sahibi veya sahiplerinin kimlik ve iletişim bilgileri.

• Muvafakat formunun başvuru aşamasında sunulması halinde muvafakate konu marka örneği; karara itiraz aşamasında sunulması halinde muvafakate konu başvuru numarası.

• Muvafakat veren başvuru veya marka sahibi veya sahiplerinin kimlik ve iletişim bilgileri ile muvafakate konu önceki tarihli başvuru veya markalara ait başvuru veya tescil numaraları.

• Muvafakat verilen mal veya hizmetler ile bunların sınıf numaraları.

• Muvafakat formu başvuru veya marka sahibi adına vekil tarafından imzalanmış ise muvafakat yetkisini içeren noter onaylı vekâletname veya söz konusu vekâletnamenin noter onaylı örneği.

Uygulamada muvafakat veren ve muvafakati kullanacak gerçek veya tüzel kişilerin zaman ve para kaybına uğramaması için marka başvurularının hazırlanması, muvafakat belgesine gerek olup olmadığının değerlendirilmesi ve mevzuat uyarınca gerekli koşullara sahip muvafakat belgesi hazırlanması için bu iş ve işlemlerin alanında tecrübe sahibi kişilerden hukuki danışmanlık alınması son derece büyük önem taşımaktadır.

Yol Tarifi