TR EN AR FA
 
İnternet sitemizde yer alan yayınlar, düşünce yazıları niteliğinde olup yazarların ele aldıkları konu hakkındaki bireysel görüşlerini yansıtmaktadır; düşünce ve ifade özgürlüğüne inanan bir Büro olarak her türlü fikre saygı ve dile getirilmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Sitemizdeki yazı ve makalelerde yer alan bilgileri spesifik bir hukuki uyuşmazlığa uygulamadan önce mutlaka bir Avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karar Hakkında Bilgilendirme Metni

Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı 20.05.2020 tarih, 31132 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu karar, Türkiye’de yerleşik işbirliği kuruluşları ile döviz kazandırıcı hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlara uygulanacak markalaşma destekleri hakkında olup Karar’da aşağıdaki hususların usul ve esasları belirlenmiştir;

§ Şirket, kurum ve kuruluşların markalaşmak için gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin giderlerin,

§ Türkiye İhracatçılar Meclisi ve ihracatçı birliklerinin TURQUALITY®[1] Programı kapsamında şirket, kurum ve kuruluşların markalaşma sürecinde yurtiçi ve yurtdışında vereceği desteklere ilişkin harcamaların,

§ Türk markalarının pazara giriş ve tutunmalarına yönelik gerçekleştireceği her türlü faaliyet ve organizasyona ilişkin giderler ile hizmet sektörlerine yönelik olumlu Türk malı ve hizmeti imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi için yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilecek her türlü harcamanın Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanması.

Finans sektörü ile Bakanlık tarafından belirlenen sair hizmet sektörleri bu Karar’ın kapsamında değildir.

A. Destek Unsurları ve İlgili Düzenlemeler

Karar’da üç çeşit destek unsuru düzenlenmiş olup bu unsurlar İşbirliği Kuruluşlarına Yönelik Destekler, Marka Destek Programı ve Turquality Destek Programı’dır.

i. İşbirliği Kuruluşlarına Yönelik Destekler

İşbirliği Kuruluşlarına Yönelik Destekler’den yararlanmak için işbirliği kuruluşu Ticaret Bakanlığı’na bir başvuru gerçekleştirmelidir. İşbu başvuru, bütçesini içeren bir proje ile gerçekleştirmelidir. Söz konusu proje Bakanlık tarafından değerlendirmenin sonucuna göre destek programına alınmaktadır.

İşbirliği kuruluşları, destek kapsamına alındıkları tarihten itibaren proje başına en az bir, en fazla dört yıl süre ile desteklenmektedirler. Desteklenen harcamaların hangileri olduğu ise Karar’da belirtilmiştir. Buna göre; işbirliği kuruluşlarının iştigal sahasına giren hizmet sektörlerinin yurt dışı pazarlarda tanıtılması amacıyla gerçekleştirecekleri ve ayrıntıları Karar’ın ekindeki EK-1 ve EK-2 isimli belgelerde yer alan reklam, tanıtım, pazarlama harcamaları ile danışmanlık giderleri, pazar araştırması çalışması ve raporlara ilişkin giderler aşağıdaki şartlar çerçevesinde desteklenmektedir.

§ Türkiye İhracatçılar Meclisi ve iştigal ettiği sektörü tek başına temsil eden birlikler için %80 oranında ve proje başına yıllık en fazla 500.000,00-ABD Doları,

§ Birden fazla sektörü temsil eden birlikler için %80 oranında ve proje başına yıllık en fazla 250.000,00-ABD Doları,

§ Diğer işbirliği kuruluşları için %50 oranında ve yıllık en fazla 100.000,00-ABD Doları,

§ Birden fazla birlik tarafından oluşturulan ve destek kapsamına alınan projelerin birlik başına 250.000,00-ABD Doları.

Ayrıca belirtmek gerekir ki; işbirliği kuruluşlarının ortak projeler hariç olmak üzere aynı anda yalnızca bir projesi desteklenebilmektedir. Projesi sona eren işbirliği kuruluşunun ise yeni bir proje ile tekrardan başvuru yapması mümkündür.

ii. Marka Destek Programı

Marka Destek Programı’ndan yararlanmak için; yararlanıcı, markası için Ticaret Bakanlığı’na bir başvuru gerçekleştirmelidir. Başvuru sonrasında yararlanıcıya yönelik ön inceleme yapılmaktadır ve yapılan değerlendirme sonucunda markanın program kapsamına alınıp alınmayacağına Bakanlık karar vermektedir.

Yararlanıcılar, destek programına alınan her bir markası için destek kapsamına alındıkları tarihten itibaren ilgili markalarına yönelik sağlanan desteklerden dört yıl süreyle yararlandırılabilmektedirler. Bir marka için destek kapsamına alınan yararlanıcı ile birlikte yurt içinde veya yurt dışında yerleşik olup yararlanıcı ile organik bağın tevsik edildiği ve Bakanlık tarafından harcama yetkisi verilen şirket/kuruluş da işbu program kapsamında desteklenebilmektedir.

Bir yararlanıcının yurt içi tesciline sahip olduğu en fazla iki adet markası işbu programın destek kapsamına alınabilir. Yurt dışı tescilin ise yurt içi tescile sahip bir yararlanıcıya ya da bu yararlanıcının organik bağının bulunduğu şirkete/kuruluşa ait olması gerekmektedir.

Desteklenen harcamaların hangileri olduğu ise Karar’da belirtilmiştir. Buna göre; Bakanlık tarafından destek kapsamına alınan ve Türkiye’de yerleşik olup döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşların (“Yararlanıcı”) gider ve harcamaları aşağıda sayılan şartlar çerçevesinde desteklenmektedir.

*Parantez içerisinde yalnızca Yararlanıcılar için geçerli olduğu belirtilmemiş olanlar haricindeki tüm limitler destek kapsamındaki her bir marka için geçerlidir.

§ Hedef pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelerdeki ürün ve hizmet tesciline ilişkin harcamalar ile destek kapsamına alınan markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderler %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000,00-ABD Doları,

§ Destek kapsamına alınan markalı ürün/hizmetleriyle ilgili hedef pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelere ilişkin olarak gerçekleştirdikleri, yine Karar’ın ekindeki EK-1 isimli belgede yer alan reklam, tanıtım, pazarlama harcamalar %50 oranında ve yıllık en fazla 400.000,00-ABD Doları,

§ Hedef pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelerde destek kapsamında alınan ürün/hizmetlerle ilgili açtıkları yurt dışı birimlere ilişkin vergi/resim/harç dahil olmak üzere brüt kira, depo için ardiye gideri, belediye giderleri, anılan birimlerin kiralanmasına yönelik uygun mahal araştırması ve komisyon harcamaları ile hukuki danışmanlık giderleri yıllık en fazla 600.000,00-ABD doları olmak üzere %50 oranında ve kiralanan birimlerin konsept mimarı çalışma ve kurulum/dekorasyon/teknik donanım giderleri yıllık en fazla 300.000,00-ABD doları olmak üzere %50 oranında,

§ Hedef pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelerde faaliyet gösteren ve farklı markaların satıldığı teşhir mekanı/büyük mağazalar/marketlerde destek kapsamına alınan markalı ürün/hizmetleriyle alakalı olarak kiraladıkları reyon/raf/dekorasyonlu köşe/kiosk/stant vb. tahsis edilmiş satış alanlarına ilişkin olarak vergi/resim/harç dahil brüt kira, belediye giderleri, komisyon ve konsept mimarı çalışma harcamaları, anılan birimlerin kiralanmasına yönelik uygun mahal araştırması ile hukuki danışmanlık giderleri ve bu birimlere ilişkin kurulum/dekorasyon giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 200.000,00-ABD Doları,

§ Çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanabilmesi ve yurt dışı birim açılışı ve işletilmesini teminen gerçekleştirilen; kalite, hijyen, çevre belgeleri, ilgili ruhsat ve izinler ile bir ülke pazarına girişte zorunlu olarak aranan veya pazara girişte avantaj sağlayan belge/sertifikalara ilişkin eğitim, danışmanlık dahil her türlü belgelendirme giderleri %50 oranında ve belge başına en fazla 50.000,00-ABD Doları, (İşbu limitler Yararlanıcılar için geçerlidir.)

§ Hedef pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelerde destek kapsamına alınan markaları ile ilgili olarak franchise vermeleri halinde, franchising sistemi ile yurt dışında açılacak ve faaliyete geçirilecek yıllık en fazla 10 adet mağaza/kafe/lokantaya ilişkin kira giderleri anılan birimlerin her biri için en fazla iki yıl süresince ve birim başına en fazla yıllık 50.000,00-ABD Doları olmak üzere %50 oranında ve kurulum/dekorasyon/teknik donanım harcamaları birim başına en fazla 50.000,00-ABD Doları olmak üzere %50 oranında,

§ Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını arttırmak üzere alacakları, Karar’da yer alan EK-2 isimli belgede belirtilen danışmanlık faaliyetlerine ilişkin giderleri %50 oranında ve yıllık en fazla 300.000,00-ABD Doları, (İşbu limitler Yararlanıcılar için geçerlidir.)

§ Destek kapsamına alınan markalı ürün/hizmetlerle ilgili kendisi ve/veya harcama yetkisi verilen şirket/kuruluş tarafından istihdam edilen aşçı/şef, yazılımcı, mühendis ve sağlık kuruluşları için tercüman istihdamına yönelik giderler, aynı anda azami 3 kişi için %50 oranında ve yıllık en fazla 200.000,00-ABD Doları,

§ Hedef pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelerdeki Pazar araştırması çalışması ve raporlarına ilişkin giderler, veri madenciliği/veri izleme/değerlendirme faaliyetleri ile mali ve hukuki raporlar da dâhil olmak üzere %50 oranında ve yıllık en fazla 100.000,00-ABD Doları,

§ Destek kapsamına alınan markalı ürün/hizmetlerle ilgili olarak gerçekleştirdikleri yurt dışı fuar katılımlarına yönelik Genelgede belirtilen giderler %50 oranında ve hedef pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelere ilişkin olarak gerçekleştirdikleri, yine Karar’ın ekindeki EK-1 isimli belgede yer alan reklam, tanıtım, pazarlama harcamalar %50 oranında ve yıllık en fazla 400.000,00-ABD Doları şeklindeki destek limiti çerçevesinde değerlendirilmek kaydıyla.

Ayrıca eklemek gerekir ki; Yararlanıcıların işbu sayılan desteklerden yararlanabilmesi için kapsamdaki markalarına ve ilgili destek dönemine ilişkin olarak Bakanlık tarafından yetkilendirilen danışmanlık şirketlerince gerçekleştirilecek Stratejik İş Planı çalışmasını yaptırmaları Karar ile zorunlu tutulmuştur. Yararlanıcıların sözü geçen çalışmayı yaptırmaya ilişkin masrafları da %75 oranında ve ilgili destek dönemi için en fazla 200.000,00-ABD Dolarınca desteklenecektir.

iii. Turquality Destek Programı

Turquality Destek Programı’ndan yararlanabilmek için yararlanıcı yine markası için Ticaret Bakanlığı’na bir başvuru gerçekleştirmelidir. Başvuru sonrasında yararlanıcıya yönelik ön inceleme yapılmaktadır ve yapılan değerlendirme sonucunda markanın program kapsamına alınıp alınmayacağına Bakanlık veya Turquality Komitesi karar vermektedir.

Bir yararlanıcının yurt içi tesciline sahip olduğu en fazla iki adet markası işbu programın destek kapsamına alınabilir. Yurt dışı tescilin ise yurt içi tescile sahip bir yararlanıcıya ya da bu yararlanıcının organik bağının bulunduğu şirkete/kuruluşa ait olması gerekmektedir. Ayrıca bir marka için destek kapsamına alınan yararlanıcı ile birlikte yurt içinde veya yurt dışında yerleşik olup yararlanıcı ile organik bağın tevsik edildiği ve Bakanlık tarafından harcama yetkisi verilen şirket/kuruluş da işbu program kapsamında desteklenebilmektedir.

Destek programına alınan yararlanıcıların hangi sürelerle işbu desteklerden yararlanabilecekleri Karar’da harcamaların sınıfına göre ayrı ayrı belirtilmiş olup tarafımızca aşağıda yer verilmiş olan Karar kapsamında desteklenen harcamaların süre sınırlamaları da yanlarına not olarak işlenmiştir.

İşbu program kapsamına alınan Yararlanıcıların gider ve harcamaları %50 oranında desteklenmektedir.

*Parantez içerisinde yalnızca Yararlanıcılar için geçerli olduğu belirtilmemiş olanlar haricindeki tüm limitler destek kapsamındaki her bir marka için geçerlidir.

§ Hedef Pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelerdeki ürün ve hizmet tesciline ilişkin çalışmaları ile Turquality Sertifikasını haiz markalarının yurtdışında tescili ve korunmasına ilişkin giderler, (Her bir Pazar için azami beş yıllık destek süresinden yararlandırılabilir.)

§ Çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanabilmesi ve yurt dışı birim açılışı ve işletilmesini teminen gerçekleştirilen; kalite, hijyen, çevre belgeleri, ilgili ruhsat ve izinler ile bir ülke pazarına girişte zorunlu olarak aranan veya pazara girişte avantaj sağlayan belge/sertifikalara ilişkin eğitim, danışmanlık dahil her türlü belgelendirme giderleri, (İşbu limitler Yararlanıcılar için geçerlidir.) (Süre kısıtlaması yoktur. Yararlanıcılar program kapsamında kaldıkları sürece destekten yararlanabilirler.)

§ Turquality Sertifikasını haiz markalı ürün/hizmetleriyle alakalı kendisi ve/veya harcama yetkisi verilen şirket/kuruluş tarafından aynı anda istihdam edilen en fazla 5 adet aşçı/şef, yazılımcı, mühendis ve sağlık kuruluşları için tercüman istihdamına yönelik giderler, (Destek kapsamına alındıkları tarihten itibaren ilk beş yıl için yararlandırılabilir.)

§ Turquality Sertifikasını haiz markalı ürün/hizmetleriyle ilgili olarak hedef Pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelere ilişkin olarak gerçekleştirdikleri, Karar’da EK-1 ismi ilen yer alan belge ile belirlenmiş reklam, tanıtım ve pazarlama harcamaları, (Her bir Pazar için azami beş yıllık destek süresinden yararlandırılabilir.)

§ Hedef Pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelerde Turquality Sertifikasını haiz markalı ürün/hizmetleriyle ilgili olarak; (Her bir Pazar için azami beş yıllık destek süresinden yararlandırılabilir.)

- Açtıkları aynı anda azami 50 adet mağaza/lokanta/kafeye ilişkin vergi/resim/harç dahil olmak üzere brüt kira, depo için ardiye gideri, belediye giderleri, anılan birimlerin kiralanmasına yönelik uygun mahal araştırması ve komisyon harcamaları ile hukuki danışmanlık giderleri ve kiralanan birimin konsept mimarı çalışma ve kurulum/dekorasyon/teknik donanım harcamaları (yurt dışı birim başına azami 200.000,00-ABD Doları),

- Açtıkları ön tanı merkezi, ofis, depo, satış sonrası servis hizmeti veren birimler ile farklı markaların satıldığı teşhir mekanı/büyük mağazalar/marketlerde kiraladıkları reyon, raf, dekorasyonlu köşe, kiosk, stant vb. tahsis edilmiş satış alanlarına ilişkin vergi/resim/harç dahil olmak üzere brüt kira, depo için ardiye gideri, belediye giderleri, anılan birimlerin kiralanmasına yönelik uygun mahal araştırması ve komisyon harcamaları ile hukuki danışmanlık giderleri ve kiralanan birimin konsept mimarı çalışma ve kurulum/dekorasyon/teknik donanım harcamaları (yurt dışı birim başına azami 200.000,00-ABD Doları),

- Franchise vermeleri halinde, franchising sistemi ile yurtdışında faaliyet geçirilecek, 5 yıllık destek süresi boyunca toplam azami 100 adet mağaza/lokanta/kafe için kira giderleri (anılan her bir birim için en fazla iki yıl süresince ve birim başına yıllık en fazla 200.000,00-ABD Doları), kurulum/dekorasyon/teknik donanım harcamaları (birim başına en fazla 100.000,00-ABD Doları),

§ Hedef Pazar olarak belirledikleri ve Bakanlıkça onaylanan ülkelerdeki veri madenciliği/veri izleme/değerlendirme faaliyetleri ile mali ve hukuki raporlar da dahil olmak üzere Pazar araştırması çalışması ve raporlarına ilişkin giderler, (Her bir Pazar için azami beş yıllık destek süresinden yararlandırılabilir.)

§ Uluslararası pazarlarda rekabet avantajını arttırmak üzere alacakları Karar’da yer alan EK-2 isimli belgede belirtilen danışmanlık faaliyetlerine ilişkin giderleri, (İşbu limitler Yararlanıcılar için geçerlidir.) (İşbu giderlerden münhasıran hedef pazara yönelik olanlar her bir Pazar için azami beş yıl olacak şekilde destekten yararlandırılırken kurumsal alt yapı oluşturmaya yönelik danışmanlık giderleri ise destek kapsamına alındıkları tarihten itibaren yalnızca ilk beş yıl destekten yararlanabilirler.)

§ Turquality Sertifikasını haiz markalı ürün/hizmetleriyle ilgili olarak yurtdışı fuar katılımlarına yönelik Genelgede belirtilen harcamaları. (Süre kısıtlaması yoktur. Yararlanıcılar program kapsamında kaldıkları sürece destekten yararlanabilirler.)

Eklemek gerekir ki; Yararlanıcıların işbu sayılan desteklerden yararlanabilmesi için kapsamdaki markalarına ve ilgili destek dönemine ilişkin olarak Bakanlık tarafından yetkilendirilen danışmanlık şirketlerince gerçekleştirilecek Stratejik İş Planı çalışmasını yaptırmaları Karar ile zorunlu tutulmuştur. Yararlanıcıların sözü geçen çalışmayı yaptırmaya ilişkin masrafları da %75 oranında ve ilgili destek dönemi için en fazla 200.000,00-ABD Dolarınca desteklenecektir.

Ayrıca, Turquality programı kapsamında yararlanıcılara sağlanan desteklerin yanı sıra birtakım destekler de Bakanlık tarafından yetkilendirilen Türkiye İhracatçılar Meclisi ve birliklerin işbu programın yürütülmesi konusunda yaptıkları harcamalarına sağlanır. Sözü geçen bu destekler %100 oranında olsalar da yıllık en fazla 15 milyon ABD doları ile sınırlıdır. Desteğin genel çerçevesi ise şu şekildedir:

§ Marka/Turquality Destek Programı kapsamına alınacak/alınan yararlanıcılar ile işbirliği kuruluşlarının iş yönetimi kalitesi, operasyonel mükemmellik düzeyi ve markalaşma potansiyellerinin belirlenmesi, performanslarının izlenmesi, program ve program kapsamındaki faaliyet ve işlemleri ile harcama belgelerinin içeriği, doğruluğu, rayicine uygunluğu vb. hususlar ile Turquality Programı kapsamında yapılan faaliyetlerle ilgili gerçekleştirecekleri her türlü denetim ve danışmanlık giderleri,

§ Marka/Turquality Destek Programı kapsamına alınacak/alınan yararlanıcılar ile işbirliği kuruluşlarının hizmet sektörlerine yönelik olarak ürün/hizmet ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, operasyonel mükemmellik, stratejik konumlandırma-planlama, Pazar haberdarlığı, pazarlama, Pazar araştırması, markalaşma, perakendecilik, halkla ilişkiler, reklam, iletişim vb. konularda gerçekleştireceği eğitim, seminer, rehberlik, danışmanlık vb. faaliyetlerine ilişkin giderler,

§ Turquality programının ve hizmet sektörlerinin pazara giriş ve iletişim stratejisi kapsamında olumlu Türk malı ve hizmeti imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi için yurt içi ve yurt dışında gerçekleştireceği her türlü halkla ilişkiler faaliyetleri, Türk markalarının pazara giriş ve tutunmalarına yönelik gerçekleştireceği her türlü organizasyonlara ilişkin giderler ile Pazar istihbaratı, Pazar haberdarlığı, ulusal ve uluslararası iş ilişkileri ağı, sponsorluk vb. giderler,

§ Turquality programının kurumsallaştırılması ve Turquality sekreteryasına yönelik giderler ile personel istihdamı ve eğitimine ilişkin harcamalar,

§ Turquality programının stratejisinin güncellenmesi, yenilenmesi, geliştirilmesi, uygulanması ve program kapsamında yapılacak stratejik çalışmalara ilişkin harcamaları ile bu konularda gerçek ya da tüzel kişilerden satın alınacak danışmanlık giderleri.

B. Destek Programı Kapsamına Alınmak İçin Başvuru Süreci ve Yeterliliğin Tespiti

Karar’da destek başvuruların istenecek bilgi, belge, başvuru süreleri ve uygulamaya dair diğer sair hususlar Genelgede düzenleneceği belirtilmiştir ancak ilgili Genelge henüz Resmi Gazete’de yayınlanmamıştır. Bu süreçte yapılmış olan başvuruların sonuçlandırılmasında Karar ile yürürlükten kaldırılan 2015/9 sayılı Karar’ın lehe olan hükümleri uygulanacaktır.

Destek kapsamına alınacak şirket, kurum ve kuruluşların tespitinde ise Hizmet Sektörü Turquality Komitesi yetkilidir. Karar’da bu komitenin İlgili Bakan Yardımcısı başkanlığında Bakanlık (T.C. Ticaret Bakanlığı), Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracatçı birlikleri ve diğer işbirliği kuruluşu temsilcilerinden (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, ticaret ve/veya sanayi odası, sektör dernek, birlik, konsey veya kuruluşu; işadamı dernek, birlik veya kuruluşu ya da teknokent ile Bakanlık tarafından belirlenen hizmet sektörlerindeki diğer kuruluşlar) oluştuğu belirtilmiştir.

C. Destek Programları Arasında Geçiş

Marka Destek Programı’ndan yararlanan kullanıcılar ile işbu yazının konusu Karar’ın yürürlüğe girmesi ile birlikte yürürlükten kalkan destek programlarından[2] yararlanan kişilerin Turquality Destek Programı’na geçiş yapmaları mümkündür. İşbu geçiş için başvuru, destek süresi devam ederken yapılabileceği gibi destek süresinin bitiminden sonra da yapılabilecektir.

Başvurucuların geçişe uygun görülmesi halinde, Turquality Destek Programı kapsamındaki süre sınırları gereğince önceki destekten yararlanmış oldukları sürelerin mahsubu gerçekleştirilecek ve geçiş sonrası Turquality Destek Programı’ndan yararlandırılacaklardır.

Şayet Marka Destek Programı’ndan yararlanan markaların Turquality Destek Programı’na geçişleri onaylanmazsa işbu markalar kaldıkları yerden mevcut programlarından yararlanmaya devam edebileceklerdir. Belirtmek gerekir ki; yürürlükten kaldırılan destek programları kapsamında destek süresini dolduran markalar Marka Destek Programı’ndan yararlanmaları ise mümkün değildir.

D. İzleme ve Değerlendirme

Destek ödemesinden yararlanan işbirliği kuruluş ve yararlanıcıların, destek kapsamına alındıkları tarihten itibaren her yılın sonunda Bakanlık’a markalaşma faaliyetlerini içeren bir rapor sunmaları gerekmektedir.

Bakanlık gerekli görmesi halinde yukarıda bahsedilmiş olan danışmanlık/denetim firmalarının raporlarını da talep ederek incelemeyi gerçekleştirir. Yapılan inceleme neticesinde Stratejik İş Planı’nda belirtilen faaliyetlerin büyük bir bölümünün gerçekleştirilmediği ve/veya markalaşma konusunda herhangi bir gelişim gösterilmediğinin tespiti halinde ilgili işbirliği kuruluşları ile yararlanıcılar destek programı kapsamından çıkarılacaktır. İşbu çıkarma kararında, desteğin hangi aşamasında olunduğunun herhangi bir önemi yoktur. Alternatif bir yaptırım olarak ise, destek oranlarında indirime gidilmesine karar verilebilir.

E. Son Notlar

§ Genel itibari ile Karar hükümleri çerçevesinde bir holding/şirketler topluluğu bünyesinde yer alan en fazla altı marka desteklenebilmektedir.

§ Her halükarda ödemeler en erken Stratejik İş Planı’nın Bakanlıkça onaylanmasının ardından gerçekleştirilecektir.

§ İşbu yazıya konu Karar kapsamındaki ödemeler Bakanlık’ın talimatı üzerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından öncelikle yapılacaktır.

§ Marka Destek Programına veya Turquality Destek Programı’na alınan yararlanıcılar, yukarıda belirtilen destek sürelerinin dolması veya destek kapsamından çıkarılmaları halinde Turquality Destek Programı ile sağlanan desteklerden yararlanamazlar. Turquality Destek Programı’ndan çıkartılanlar, Marka Destek Programı’ndan yararlanabilirlerse de toplam destek süresi, Karar’da tanınan süreleri aşamayacaktır.

§ Karar hükümleri çerçevesindeki yararlanıcılar, işbirliği kuruluşları ve harcama yetkisi verilen şirketler/kuruluşlar karar çerçevesindeki destek ögelerine ilişkin olarak; destek süresi içerisinde Bakanlık tarafından uygulanan diğer “ihracata yönelik devlet yardımları kararları”nda ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulanan destek programlarında yer alan aynı destek unsurlarından yararlanamayacaklardır.

§ Karar kapsamında destek ödemelerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan ve/veya hali hazırda ödemelerden yararlanmakta olan işbirliği kuruluşlarının ve/veya yararlanıcıların yanıltıcı bilgi veya belge ibraz etmiş olduğunun tespiti halinde haklarında kanuni işlem yapılacaktır. Bu itibarla alınmış olan talepler, konuyla ilgili denetim raporu ve/veya yargı kararı alınıncaya dek Bakanlık tarafından bekletilebilecektir.

§ Yanıltıcı bilgi veya belge verdiği hususu dava sonucunda sabit olanlar veya suç unsurunun tam oluşmaması nedeni ile beraat alsa dahi sahtecilik eylemini gerçekleştirenler Bakanlık tarafından süresiz olarak “ihracata yönelik devlet yardımları kararları” kapsamında yer alan tüm devlet yardımlarından men edilebilecektir. Ayrıca, yapılmış olan ödemeler ilgililerden 21.07.1953 tarih, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca geri alınacaktır.

Konuyla ilgili işbu yazıda değinilmemiş olan noktalar ve/veya değinildiyse dahi daha detaylı bilgi almak istediğiniz konular için her zaman büromuza müracaat edebilirsiniz. Bilgilerinize sunulur. 22.05.2020

Saygılarımızla,

ESİS HUKUK BÜROSU



[1]Turquality’nin resmi internet sitesinde yer alan tanımı şu şekildedir: “Ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmalarımızın, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlayarak uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olabilmeleri ve söz konusu markalar aracılığıyla olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır.”

[2]2015/9 sayılı Kararın 11. maddesi, 2006/4 sayılı Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve Turquality’nin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’in 10. maddesinde düzenlenen destekler.

Yol Tarifi